Birgit Bundesen er overlæge, psykiater og leder af projektet Foreningen Kunst og Mental Sundhed , som hun driver sammen med danske forfattere. Sammen laver de skrivegrupper i psykiatrien.
Om foreningens initiativ
Danskernes selvoplevede psykisk mistrivsel tager til ifølge tal fra Danmarks statistik. At leve med en psykisk sygdom har ofte store omkostninger for det enkelte menneske og for samfundet som helhed. Ikke mindst på grund af samfundsmæssige tabuer angående psykisk lidelse og traumer, men også på grund af den selv-stigmatisering, der ofte finder sted, hvor sygdommen bliver den altoverskyggende faktor i ens selvfortælling. En anden faktor, der kan forstærke oplevelsen af ensomhed og social isolation forbundet med psykisk lidelse er, at smerteoplevelser kan være meget vanskelige at udtrykke i almindeligt hverdagssprog.
Kunstneriske praksisgrupper med fokus på kreativ udfoldelse, personligt engagement og socialisering på tværs af køn, klasse og socialstatus har i den internationale forskning vist at have sundhedsfremmende effekter, bla har man kunnet påvise effekter med fald af blodtryk og boost af immunmarkører. Der er også videnskabelige undersøgelser, der tyder på, at kunstnerledede skrivebaserede interventioner i gruppe har behandlingspotentiale i forhold til mennesker med svær psykisk lidelse, ikke mindst med hensyn til følelsen af forbundethed med andre og modvirkning af håbløshed (Stickley 2017; Nuyssen 2015). Her kan man via kunstens og skønlitteraturens særlige evne til at skabe komplekse fremstillinger af mennesker, samfund og situationer lære at skrive kreativt og måske opdage, at man selv kan være med til at fortælle sin livs- og sygdomshistorie på en ny måde. Dette kan virke anti-stigmatiserende og være en meget konkret coping-strategi til at leve med en psykiatrisk diagnose.
Den kreative skrivning er valgt som kunstnerisk metode ved Foreningen Kunst og Mental Sundhed, fordi den har fokus på kunstnerisk gestaltning i en skriftlighed, der kræver en strukturering og eksternalisering af indre materiale, der efterfølgende kan deles med andre. Qua denne kan etableres en form for refleksiv distance, der både muliggør en personlig spejling, men også muligheden for at dele ens skriftprodukt med andre. Fokus er på kunstnerisk formgivning og ikke på psykologisk eller autobiografisk konfliktmateriale. Hypotesen er at den kunstneriske formsans i sig selv kan facilitere refleksive processer der kan opleves som befriende.
The Art of Transformation og Foreningen Kunst og Mental Sundhed har netop indgået aftale om at være samarbejdspartnere.
Læs mere om Birgit Bundesen og skrivegrupperne her!
